neděle 10. května 2015

Sedmikráskový med

Sedmikráskový med

Sedmikrásek máme plnou zahradu, spíše tedy místo trávníku... Mně to až tak nevadí, mám ty malé kvítky celkem ráda, až mi jich bylo líto, když mělo dojít konečně na první sekání trávy. A tak než přítel posekal, nedalo mi to a řekla jsem si, že jich pár natrhám a vyzkouším také sedmikráskový med.


 Má babička vařila med hlavně pampeliškový, teta zase sedmikráskový, oba jsou výtečné! :-)
 Sedmikráskový med je známý hlavně jako pomocník při  průduškových  onemocněních, ale také posiluje imunitu, urychluje metabolismus a zlepšuje vstřebávání vitamínů i minerálů, navíc působí protizánětlivě, ulehčuje odkašlávání a obsahuje antibakteriální a antimykotické látky. 
Můžeme jím sladit nejen čaj, ale i různé jiné nápoje.


Na tyto čtyři skleničky jsem natrhala cca 500-600kvítků sedmikrásek bez stonků, propláchla ve vodě, přidala asi 4 vršky meduňky, jeden na kolečka nakrájený citron zbavený pecek (kdo  nemá bio, může olopupat kůru), dolila 3/4 litrem vody a přivedla jsem k varu. Nevaří se, jen se takto  zahřeje a odstaví. Nechá se louhovat 24h.
Druhý den jsem přecedila přes plátno, pečlivě všechnu šťávu vymačkala, dosypala cukr a vařila jsem do zhoustnutí asi 2 hodinky. Pak jsem nalila medík do  předem vymytých  a vypařených  sklenic, zavřela a položila na 10minut dnem vzhůru, aby se víčka zatáhla.


Doufám, že bude medík všem chutnat! :-)



4 komentáře:

  1. jdu na to..už mám pampeliškový:) díky za inspiraci

    OdpovědětVymazat
  2. Pavli, také jsem dnes dodělala, jen mám jen jeden a půl skleničky..musím příště přidat..taky mi těch kvítků bylo líto a dřív než sekačka jsem je obrala já..Místo meduňky jsem přidala na kolečka nakrájený zázvor..Ať vám chutná..náš je taky výborný:o))..Inka

    OdpovědětVymazat
  3. Pavli, tak to je luxusní!!!Hned jsem si recept opsala. Děkuji. A také krásně je to nafoceno!!Radost pohledět!

    OdpovědětVymazat