Mini bezé dortíky
Chtěla jsem upéct něco na uvítanou mamince, která se vrátila z dovolené... A volba padla na tyhle malé bezé dortíky...
Takové lehké... letní... lahodné... Spojení sněhových pusinek, šlehačky a jahod je prostě úžasné!
♥ ♥ ♥
Jsou to vlastně takové
minipavlova dortíky, na které jsem se vrhla bez předešlých zkušeností,
takže se mi sněhová pěna nepovedla vyšlehat do úplné tuhosti, proto
jsou z ní spíše takové placaté bochánky... Ale již jsem si dodatečně
přečetla, jak správně bílkovou pěnu našlehat, že bílky mají mít
pokojovou teplotu, přičemž já vejce vytáhla rovnou z lednice a začala
šlehat... Nicméně na chuti to dortíkům rozhodně neubralo! :-)
Recept není složitý, základem jsou vlastně sněhové pusinky spojené šlehačkou a ozdobené jahodami...
Důležité je správně vyšlaht sníh z bílků a cukru, což snad do příště lépe natrénuji! :-)
Tak tedy předehřejte troubu asi na 140 stupňů...
Vyšlehejte bílky do pěny, pak postupně přidávejte cukr, až bude hezky zašlehaný, přidejte škrob a ocet. Šlehejte, dokud nebude hmota hezky lesklá bílá a pevná... Správě by měla tvořit "špičky", což mně se tedy napoprvé nepovedlo... :-)
Zkoušela jsem i přidat do bílkové pěny kakao a balzamikový ocet.
Dva
plechy vyložte pečícím papírem, můžete si na ně nakreslit i pomocné
kruhy, do kterých budete pak klást pěnu, pokud se Vám povede krásně
tuhá, tak navrstvěte tak, aby byly okraje vyšší a vznikly tak
mističky...
Pečte
30minut, pak troubu vypněte, ale rozhodně neotevírejte dvířka a
nechte ještě minimálně hodinu dosušit, lépe nechat v troubě úplně
vychladnout!
Dobré je si korpusy upéct třeba i den předem a nechat v troubě vychladnout přes noc.
Já
jsem si zatím připravila bazalkový cukr na ozdobení. Jednoduše jsem
rozmixovala hrst bazalkových lístků s krystalovým cukrem. :-)
Kombinace bazalky a jahod je báječná!
Jahody
jsem natrhala čestvé na zahrádce... Ty klasické jsem pokrájela... a natrhala jsem i pár lesních - měsíčních, ty prostě nádherně voní!
Některé jahody jsem rozmixovala na pyré, propasírovala zrníčka přes sítko a lehce osladila moučkovým cukrem.
Pak
už stačilo jen ušlehat šlehačku, navrstvit na sněhové pusinky,
dozdobit jahodami, bazalkovým cukrem, či hoblinkami hořké čoklády.
Některé jsem ještě navíc přelila jahodovým pyré.
No dobrota to byla opravdu náááramná!
♥ ♥ ♥
To nemá chybu! Že to byla dobrota, to je mi jasné.
OdpovědětVymazatHezké letní dny!
Hanka z Podkrkonoší
Taky dělám, ale ten bazalkový cukr mne zaujal, musím vyzkoušet :o).
OdpovědětVymazatHezký den
Ála
Mě se pavlova moc líbí, ale vždycky si říkám, jak se to jí? Je to křupavé nebo krémem zvhlne?
OdpovědětVymazatVypadá to nádherně, sliny se sbíhají.
OdpovědětVymazatStáňa (http://werka13.blog.cz)
Dortíčky vypsdají luxusně..., to snad ani nechce žádný komentář!
OdpovědětVymazatPavli, vypadá to krásně .... Marki
OdpovědětVymazatPS: Děkuji za radu s těmi bílky z lednice, občas se mi to taky stalo a já netušila proč.