středa 21. června 2017

Mini bezé dortíky

Mini bezé dortíky


Chtěla jsem upéct něco na uvítanou mamince, která se vrátila z dovolené... A volba padla na tyhle malé bezé dortíky... 
Takové  lehké... letní... lahodné... Spojení sněhových  pusinek, šlehačky a jahod je prostě úžasné! 
♥ ♥ ♥



Jsou to vlastně takové  minipavlova dortíky, na které jsem se vrhla bez předešlých  zkušeností, takže se mi sněhová pěna nepovedla vyšlehat do úplné tuhosti, proto jsou z ní spíše takové  placaté  bochánky... Ale již jsem si dodatečně přečetla, jak správně bílkovou pěnu našlehat, že bílky mají mít pokojovou teplotu, přičemž já vejce vytáhla rovnou z lednice a začala šlehat... Nicméně na chuti to dortíkům rozhodně neubralo! :-) 

 
Recept není složitý, základem jsou vlastně sněhové  pusinky spojené šlehačkou a ozdobené jahodami...
Důležité  je správně vyšlaht sníh z bílků a cukru, což snad do  příště lépe natrénuji! :-)
Tak tedy předehřejte troubu asi na 140 stupňů...
Vyšlehejte bílky do pěny, pak postupně přidávejte cukr, až bude hezky zašlehaný, přidejte škrob a ocet. Šlehejte, dokud nebude hmota hezky lesklá bílá a pevná... Správě by měla tvořit "špičky", což mně se tedy napoprvé  nepovedlo... :-)
Zkoušela jsem i přidat do bílkové pěny kakao a balzamikový  ocet.
  
 
Dva plechy vyložte pečícím papírem, můžete si  na ně nakreslit i pomocné kruhy, do kterých  budete pak klást pěnu, pokud se Vám povede krásně tuhá, tak navrstvěte tak, aby byly okraje vyšší a vznikly tak mističky... 
Pečte 30minut, pak troubu vypněte, ale rozhodně neotevírejte dvířka a nechte ještě minimálně hodinu dosušit, lépe nechat v troubě úplně vychladnout!
Dobré  je si  korpusy upéct třeba i den předem a nechat v troubě vychladnout přes noc.
 
 
Já jsem si zatím připravila bazalkový cukr na ozdobení. Jednoduše jsem rozmixovala hrst bazalkových lístků s krystalovým cukrem. :-) 
 

Kombinace bazalky a jahod je báječná!
Jahody jsem natrhala čestvé na zahrádce... Ty klasické jsem pokrájela... a natrhala jsem i pár lesních - měsíčních, ty prostě nádherně voní!
Některé jahody jsem rozmixovala na pyré, propasírovala zrníčka přes sítko a lehce osladila moučkovým cukrem.
 

Pak už stačilo jen ušlehat šlehačku, navrstvit na sněhové  pusinky, dozdobit jahodami, bazalkovým cukrem, či hoblinkami hořké čoklády. Některé  jsem ještě navíc přelila jahodovým pyré.
No dobrota to byla opravdu  náááramná! 

♥ ♥ ♥






 

 

6 komentářů:

  1. To nemá chybu! Že to byla dobrota, to je mi jasné.
    Hezké letní dny!
    Hanka z Podkrkonoší

    OdpovědětVymazat
  2. Taky dělám, ale ten bazalkový cukr mne zaujal, musím vyzkoušet :o).
    Hezký den
    Ála

    OdpovědětVymazat
  3. Mě se pavlova moc líbí, ale vždycky si říkám, jak se to jí? Je to křupavé nebo krémem zvhlne?

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to nádherně, sliny se sbíhají.
    Stáňa (http://werka13.blog.cz)

    OdpovědětVymazat
  5. Dortíčky vypsdají luxusně..., to snad ani nechce žádný komentář!

    OdpovědětVymazat
  6. Pavli, vypadá to krásně .... Marki

    PS: Děkuji za radu s těmi bílky z lednice, občas se mi to taky stalo a já netušila proč.

    OdpovědětVymazat