Kurkumové latté
Znáte tohle "zlaté mléko" se směsí koření?
Je výborné a navíc je to takový všelék, posiluje imunitu, působí protizánětlivě i relaxačně.
Já jsem své první kurkumové latté ochutnala teprve vloni v září na Kuksu v téhle malebné restauraci Baroque a od té doby jsem si ho zamilovala!
Máme tohle místo rádi a rádi sem jezdíme, ale určitě bych s chutí na kurkumové latté nevydržela čekat do další návštěvy, tak jsem se hned začala pídit po receptech, jak na něj...
Našla jsem různé recepty a tak nějak jsem si z nich sestavila ten svůj, jak mi zlaté mléko chutná nejvíce.
Kokosové mléko můžete nahradit mandlovým, nebo když nemám doma zrovna po ruce ani jedno, klidně svařím s kořením jen trochu vody a našlehám čerstvé kravské mléko.
Takže na dvě kurkumové latté trochu mléka nebo vody (asi půl hrnku) povařím se lžičkou sušené mleté kurkumy, půl lžičkou mleté skořice, přistrouhám trochu čerstvého zázvoru (asi jeden centimetr kořene...), přidám dvě špetky čerstvě mletého pepře a půl lžičky kokosového oleje. Pepř se přidává pro vstřebatelnost kurkuminu, který obsahuje kurkuma, je to silný antioxidant, který je rozpustný v tucích, proto je potřeba přidat i trochu kokosového oleje, nebo másla. Vše povařím asi 3-5 minut, aby se kurkumin lépe vstřebal a dostal do těla.
Pak si našlehám zbytek mléka v pěniči na mléko a do něj naliji svařenou směs koření, kterou podle chuti dosladím medem.
Je to opravdu dobrota! Kurkumové latté je výborné třeba jen na zahřátí, zároveň jím posílíte imunitu, zaženete různé neduhy... Ale já si ho dělám třeba i jen když mne "honí mlsná!
♥ ♥ ♥
Přiznávám, že jsem toto latté ještě neochutnala, ale vypadá to velmi zajímavě. Láká mne vyzkoušet. Pavlí, kde si prosím tě sehnala ty úžasné skleněné hrnečky? Ty se mi moc líbí.
OdpovědětVymazatpa Ála
Álo, já ho ochutnala a hned jsem si ho zamilovala! Teď na něm doslova "ujíždím" :-)))) Vyzkoušej a dej mi vědět, jak Ti chutnalo! Ty hrnečky jsem koupila za pár korun, když měli v Moebelixu 70% výprodej, ale už je mám dlouho... Jsou dvojité, vydrží v nich nápoj dlouho teplý! Papa P.
VymazatJé Pavlo,
OdpovědětVymazatkurkumu hodně využívám v kuchyni jako koření.
O kurkumovém mléku jsem už slyšela, ale latté ?
To zní a vypadá fantasticky !
Díky moc za recept, vyzkouším !
Ilonko, určitě stojí za vyzkoušení! Já si ho zamilovala! ♥ Kurkumové mléko je asi tak nějak to samé, jen to latté je našlehané... :-)
OdpovědětVymazatŽe bych to někdy pro změnu zkusila, až budu mít chuť na kakao :-)?
OdpovědětVymazatStáni, za mně je to určitě víc než kakao! :-) A to mám tedy také ráda! Pavla
Vymazat