Fialkový sirup obráceně
Že patří fialka neboli violka vonná mezi nejstarší léčivky se dočtete téměř v každém článku o ní.. O jejich léčivých účincích taktéž... A možná z jejich květů vyrábíte krom jiného i léčivý sirup na kašel, který zároveň rozpouští hleny a uklidňuje dýchací orgány nebo pomáhá při bolestech hlavy a migrénách...
Já jsem jej letos zkusila obráceně, abych zachovala co nejvíce účinných látek, které se zahříváním ztrácí...
Prostě jsem nejdříve svařila vodu s cukrem (300ml vody a 250g cukru) a teprve pak do ní přidala dvě hrsti fialkových květů a asi 4 plátky bio citrónu bez pecek. Nechala jsem vychladnout a macerovat24h. Pak jsem už jen zcedila, mírně zahřála a nalila do vypařených skleniček.
Letos se fialkám obzvlášť daří, přijde mi, že jsou jich čím dál více plné stráně... A to úplně vybízí využít jejich léčivou sílu a nasušit třeba na čaj, naložit je do medu , nebo vyrobit blahodárný fialkový olej , zkusit si fialkový cukr, kdo má trpělivost, může vyzkoušet cukrové fialky na ozdobu desertů, nebo třeba právě fialkový sirup, který můžete použít nejen při kašli, ale můžete jím třeba polít palačinky, nebo si z něj udělat domácí limonádu...
Já už mám letos i nasušeno...
♥ ♥ ♥
Vypadá úžasně , budu muset zkusit udělat. Jste moc šikovná. Hezké jarní dny . J.
OdpovědětVymazatJituš, moc děkuji za pochvalu a těší mne, že mohu předat inspiraci! :-)
VymazatProsím vás, Fialky přidáváte do svařené vody s cukrem cca kterou chvíli? Jaká by měla být maximalni teplota? Mě se vždy stane že mi zhnědnou.. A sirup casem zcukernati :( stoprobude chyba v teplotě :D a době ohřívání.. Cca jak dlouho svarujete, Ohřívate?
OdpovědětVymazatSvařím vodu s cukrem, odstavím, chvilku nechám zchladnout a přidávám... A nedáváte je tam mokré? Možná se ptám hloupě, ale někdo všechno co venku utrhne myje... Nikdy se mi nestalo, že by to zhnědlo, ani při klasickém postupu... Hezký den! Pavla
VymazatTento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazatDobrý den Pavlo, sirup vypadá krásně a určitě tak i chutná :) Pustím se také do toho..dáváte citron i s kůrou prosím? Krásný večer, Aneta
OdpovědětVymazatDěkuji! :-) Dávám bez kůry, pokud máte bio, můžete i s kůrou, ale určitě odstranit pecky, které mohou způsobit zhořknutí. Čím více citronu, tím bude růžovější... s menším množstvím citronu zůstane více fialový. :-)
VymazatTak jsem zkusila, ale fialky ne a ne pustit barvu :( dala jsem je do vlažné směsi cukru a vody, přidala 4 plátky citronu bez kůry..a barva sirupu je stále jen čirá..co asi dělám špatně? ;)
OdpovědětVymazatTak to je divné... já mívám jen s fialkami barvu nejdříve do zelena, postupným přidáváním citronu fialoví a čím více citronu, tím jde více do růžova....
VymazatTento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazat