neděle 17. července 2016

Levandulový sirup

Levandulový sirup


Patřím mezi milovníky levandule, mám ráda její barvu, vůni i chuť... takže se vždy těším rok co rok až vykvete a budu sklízet... :-)
Letos jsem se pustila i do levandulového sirupu. 



Je to  báječné letní osvěžení, dát si  venku levandulovou limonádu...  :-)


 Levandulové  květy otrhám ze stonků a nastříhám na drobno. Uvařím vodu, nechám ji trochu zchladnout, naliji do velké sklenice a nasypu do  ní levandulové  květy.
Přidám cukr a míchám, dokud se cukr nerozpustí, pak přidám ještě kyselinu citrónovou a nakrájený citron na plátky, vždy tedy vyndavám pecky, aby sirup nezhořkl! Citron přidávám i s kůrou, pokud nemáte bio, nutno předem omýt kůru  v octové vodě, aby jste se zbavili chamikálií z postřiku.
Pak sklenici  přikryji gázou, nebo utěrkou a nechám macerovat dva dny při  pokojové  teplotě. Každý  den sirup promíchám dřevěnou vařečkou a třetí den zcedím do lahví. 




Sirup se navaří, proto  si  uchovává  všechny prospěšné hodnoty, ale je nutné jej skladovat v lednici. 
Já jsem letos udělala dvě várky a tu  druhou jsem zkusila zamrazit na později v pet lahvích.... :-)


Zbylou levanduli jsem opět naložila do oleje.. Protože bez levandulového oleje už se neobejdu od té  doby, co  jsem jej vyzkoušela.... :-)
A zbylo mi na sušení...


♥ ♥ ♥





 

11 komentářů:

  1. Tolik nádherné levandule , krása ! K čemu se používá levandulový olej a jakým olejem se levandule zalévá ? Děkuji za informaci a přeji hezké léto !

    OdpovědětVymazat
  2. Díky:-)Krásné dny Pavlínko..Tolik levandule všude,to musíš být naprosto vymeditovaná viď?:-)úžasné fotky..Bi

    OdpovědětVymazat
  3. Pavli, voní to až sem ..... přeji ti krásnou, levandulí provoněnou neděli ... Marki

    OdpovědětVymazat
  4. Tomu říkám úroda!!!!Sirup je velmi zajímavý,možná ,že vyzkouším...Daja

    OdpovědětVymazat
  5. Ta barva! Nikdy jsem levandulovou nezkoušela a nějak si nedovedu představit chuť. Je to tedy rozhodně výzva:) Děkuji za recept a inspiraci. Andrea

    OdpovědětVymazat
  6. Ty ale musíš mít lány levandule :-) vypadá to úchvatně.

    OdpovědětVymazat
  7. Mám levandulí ráda, jak to jde, sazim a pěstují, mimo sušení jsem se do ničeho nepustila, díky za inspiraci. Přidám se k dotazu na levandulový olej. Jak a k čemu se používá? Děkuji za informaci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také levanduli miluji! :-) K čemu je dobrý levandulový olej a jak jej vyrobit se dočtete v mém příspěvku zde: http://pastu-pohoda.blogspot.com/2015/09/levandulovy-olej-jsem-poprve-vyzkousela.html

      Vymazat