sobota 10. února 2018

Pokoj pro teenagera

Jak se staví sen u nás doma

aneb 

pokoj pro našeho teenagera


Letos přišel náš Máťa s tím, že rok 2018 by si rád dal na to, aby "si předělal" pokojíček. Prý maminko.... jestli je to možné, tak třeba k narozeninám! Už prostě ve svých dvanácti letech vyrostl ze svého barevného "autíčkového", "námořnického" a "zvířátkového" pokojíčku. Nedivím se...
A protože narozeniny má až v září a vysvědčení mezi nejlepšími ve třídě, využila jsem toho, že odjel na týden na lyžák se školou a pustila se do díla! Bude to super překvápko za výzo! 
Byla to pro mne výzva, úkol zněl jasně: Všechno černo-šedo-bílé... 
A tak jsem si vyzkoušela takový  "Jak se staví sen" u nás doma, jak za týden stihnout předělat pokoj.




Nejdříve bylo nutné vše vyklidit a vystěhovat, to je jasné... A že tam těch "krámů" bylo!!! Vše jsem naskládala do krabic, které později jako s Matoušem přebereme, co si  bude chtít nechat a co  poslat dál, případně do kontejneru... 
Myslím, že to byla snad nejhorší práce! :-)
Pak už jsem měla k ruce na pomoc přítele, který vysprarvil všechny praskliny ve zdech a zadělal díry po poličkách a věšácích, které už nebudou, kde bývaly... 
Já mezitím odjela koupit plechovku bílé a černé barvy, nové  povlečení a koberec. V podstatě veškeré investice, které byly nutné, neboť nám bílá barva na zdi zůstala ještě od malování v obýváku a jinak jsem využila nábytek stejný, co tam byl.


Před samotným malováním bylo nutné odstranit flek na zemi, kam Matouš vylil nejspíše Coca-colu, kterou zřejmě ani neutřel a ta "vyžrala" flek do nátěru. Přítel tedy to místo vybrousil a já znovu převoskovala... Nicméně flek byl stále vidět. Co teď? Nezvládli bychom vybrousit a natřít znovu celou podlahu, a tak jsem otevřela první plechovku s barvou a namalovala na ten flek velkou hvězdu. Flek je pryč! :-)


V natírání jsem zvesela pokračovala... přišel na řadu psací stůl, nebo spíše PC stůl, ten dle přání Matyho na černo... Protější  "kreslící" stůl jsem natřela šedou.


Přítel zatím všechno vymaloval... A já pokračovala v natírání dále... Jen tentokrát trochu "barevněji"! U šuplíků komody se to přímo nabízelo! :-)



Za pokojem vznikla ještě "noclehárna" pro případné přespávání Matyho kamarádů... Původně "autíčkárna", jak jsme tomu prostoru říkali, protože tu měli kluci koberec se silnicemi a hromadu autíček... Později se tu ale hromadilo vše, co Matouš z pokoje vystrkal... :-)



Máťovo  přání bylo také mít v pokoji nástěnku... Vyhrabala jsem tedy jednu starou magnetickou, dokonce i stíratelnou... :-) a natřela její rám také černě.




Přítel mi pak pomohl vše přivrtat na zeď podle značek, které jsem mu připravila... Já natřela ještě rychle malý noční stolek a zbýval mi poslední den na ušití  závěsů, mantinelu za postel a polstru opěradla židle k psacímu stolu. 

Táááák... hezky všechno porovnat, povlíknout postel, zapojit kabely k lampičkám, PC, telce a už jsem spokojená, hezky všechno ladí, hurá! Stihlo se!!!
Můžu vyrazit pro Matyho k autobusu!
:-)

I když vím, že třešnička na dortu teprve přijde! 
Ale to zatím pssssst......






29 komentářů:

  1. Je to krásné, s citem tak jak to Vy umíte.Jste moc šikovná.
    Zeptám se jestli jste nábytek před přemalbou přebrušovala a jaké barvy jste použila.Děkuji moc.Jana Vránová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu! :-) Nábytek jsem jen umyla jarovou vodou, nepřebrušovala jsem... běžně používám Eternal, nebo Balakryl, ale protože měli v barvách zavřeno, že jsem je jela kupovat v neděli, byla jsem v OBI a tam měli barvy Denas. Univerzální, vodou ředitelné, bezva se s nimi pracovalo!

      Vymazat
  2. Super proměna, určitě udělala velkou radost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, radost byla vskutku obrovská!!! :-)

      Vymazat
  3. Pavli, paráda !!!! To bude super překvapení ..... já něco podobného udělala klukům před pár lety, když byli na táboře .,.. letos se chystám na něco podobného .... ale pssst, je to překvapení ..... moc tě zdravím a dej vědět, jak se Martouškovi proměna líbila !!!! Marki


    PS: Moc se mi líbí ten nápad s tou hvězdou !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, děkujuuuuu! :-) Máťa byl naprosto nadšený! Radost obrovskááá! A to NEJ teprve přijde, to jediné jsem nestihla včas, ale to bude ta třešnička na dortu! :-)
      Tak moc děkuji za pochvalu a ať se Ti Tvůj projekt také povede! O čemž tedy nemám pochyb! :-) Pa

      Vymazat
  4. Skvelé, skvelé ,,farby,, skvelé nakombinované, skvelé a jednoduché nápady, pritom hrejivé drevené kúsky zachované a tá nocľaháreň:-)
    Tlieskam!
    Farby boli Balakryl?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochválení! :-) Barvy byly z OBi zn. Denas, univerzální, vodou ředitelné... Neznala jsem, ale že bylo zavřeno v Domě barev, tak jsem je prostě koupila a musím říci, že se s nimi bezvadně pracovalo!

      Vymazat
  5. Jee, to je krása! Vypadá to úžasně!!! :) Aby se teď k vám ti jeho kamarádi nenastěhovali, mně by se z takoveho pokojíčku teda moc nechtělo odcházet:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochválení, Veroniko! :-) No on tam míval totiž dříve dvě postele, když přišel nějaký ten kamarád na přespání... (ještě po bráchovi). Ale nechala jsem jen jednu, má tu teď tak více místa... A tak vznikla s odkladového prostoru ještě "noclehárna". :-)

      Vymazat
  6. Proměna na jedničku s hvězdičkou, naprosto ideální pro kluka. Jsi nápaditá a šikovná. Mohu se Pavlí zeptat kde jsi sehnala ten koberec? Sháním do své pracovny, jeden mám již vyhlédnutý, ale jeho cena - no, brala bych levnější :o)).
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, moc děkuji za pochvalu, syn byl naprosto unešený! :-) Ten koberec jsem koupila v Jysku asi za 750,-Kč v akci. Nevím, kolik stojí teď, zda ta akce ještě platí, tak mrkni na internet na jejich nabídku! :-) Pavla

      Vymazat
    2. Pavlí, moc díky za tip, hned jdu hledat, ten se mi moc a moc líbí.
      Ála

      Vymazat
    3. Tak dobré pořízení! :-)

      Vymazat
  7. Pavli, náaaaaadhera! Moc pěkně nakombinované. A to množství práce, klobouk dolů! Tak ať se líbí.;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu, mně taková práce vážně baví... A ta odezva v podobě synova nadšení byla veliká, takže pro mne obr odměna! :-)

      Vymazat
  8. Nádherné.....nadčasové a originální.
    Moc se mi to líbí. Eva

    OdpovědětVymazat
  9. Pavluško krása!!! Prostě Matoušek už je velký kluk. Prostě nějak rychle rostou viď. Michal už chtěla také jenom bílo, šedo černý pokoj a tak jsem mu tam ještě nabídla vínovou jako doplňkovou. Krásné můžeš začít točit svůj pořad!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Blani! No, rostou... Už se ani není co divit, že nechtějí dětský pokojíček, viď? :-) A víš, že Máťa zprvu mluvil i o tmavě červené jako doplňkové barvě? Pak si to ale rozmyslel, že ji raději vynechá! :-)

      Vymazat
  10. Pavli, krásná proměna, klobouk dolů! :-) Výborný nápad s hvězdou. ;-) Noclehárna = super. Jsi moc šikovná, nápaditá, samozřejmě pochvalu zaslouží i přítel. :-) Prima neděli i další dny. D. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za pochválení, Dáši! Přítel si hned četl komentář a také se zaradoval! :-) Pohodové dny i Tobě! :-)

      Vymazat
  11. Pane jo, klobouk dolů! Moc se povedlo, ať se daří i dál! M.

    OdpovědětVymazat
  12. Pavlo,
    klobouk dolů, jak jste se vypořádali se skvrnou na zemi :-)
    Hvězdy já můžu, takže za mě 1*.
    Tu samou známku dávám i za celé předělání pokojíčku !
    Moc se mi líbí, že jste využila stávající nábytek a po přetření je pokoj úplně jiný, teenegrovský :-)
    Super, je i prostor a noclehárna za pokojíčkem, ta se hodí velmi!!
    My tedy zatím se čtyřletým synem jedeme v autíčkách a kolejích, které máme po celém obyváku ;-)
    Ale, až jednou budu předělávat pokojíček, inspiruji se u Vás :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Jééé... Ilon, moc mne těší Vaše pochvala... I to, že jste u mne našla inspiraci třeba do budoucna! :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Nádherné!! Syn mi pokukuje přes rameno a vypadá to tak, že budeme taktéž předělávat pokojíček. Děkujeme za inspiraci. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu! Těší mne, že jste u nás našla inspiraci a držím tedy palce k Vaší proměně! Ať se synovi líbí!!! :-)

      Vymazat
  15. Koberce do dětských pokojíčku teď taky vybíráme po všech možných obchodech. No, co vám budu povídat, nemůžeme se s manželkou moc shodnout na tom, co vlastně chceme. Já bych radši něco praktického, ona zase klasický design, co viděla někde na Pinterestu. Znáte to, ženský. :-D Ale stejně nakonec bude mít pravdu ona, víte jak to je. :-D

    OdpovědětVymazat