středa 6. listopadu 2019

Šípky v medu

Šípky v medu


Vitamínová bomba v zimním období, i to jsou šípky v medu... 


Už máte dost nachystaných šípkových sirupů, marmelád i nasušenou zásobu šípků na čaje? 
Tak můžete zkusit ještě naložit šípky do medu!
Šípky, jak je známo, obsahují velké množství vitamínu C, ale také A, K, řadu vitamínů B, antioxidanty, ale i minerály jako vápník, hořčík, fosfor nebo železo.



Chce to jen trochu trpělivosti při jejich čištění... Šípky, tedy ty, co jsou ještě pevné, zbavte stopky a bubáku, rozkrojte na půl, vyškrábněte semínka... Pak je opláchněte ještě vodou, aby jste se zbavili pichlavých chloupků, co jsou uvnitř... Chcete to trpělivost, budete ulepení, ale stojí to za to! Dejte pozor, pro někoho mohou být ty chloupky dráždivé... Omyté šípky nechte oschnout na utěrce a pak stačí  jen zalít medem v poměru zhruba 1:1.


Lahvičku uzavřete a nechce stát minimálně dva týdny i déle, než  se chuť a vůně šípků uvolní do medu... Já nechávám první čtyři až pět dní při pokojové teplotě, pak dávám do lednice... Občas obsah promíchejte... 
Šípky můžete i pokrájet, nebo pomixovat...Já mám raději celé, když je pak i do čeho kousnout... :-)
Užívejte buď denně po lžičkách, nebo přidávejte do čaje pro  posílení imunity. 
♥ ♥ ♥



4 komentáře:

  1. Tak tohle je geniální nápad.Musi to být vážně dobrota.
    Moc díky za tip a přeji jen pohodové dny plné vitamínů ;-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to dobrota... ♥ Vážně... :-) Moc děkuji a také přeji krásné a pohodové dny! Třeba i ty šípkové... Pavla

      Vymazat
  2. Zdravim :)
    Pavlí, jde to i z měkkých? a jak v takovém případě postupovat?
    Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím! :-) Jde to i z měkkých, ale ty je lépe rozmixovat a propasírovat pak do medu... :-) Krásný víkend! Pavla

      Vymazat