neděle 27. září 2020

Šípkové hálky

 Tinktura z šípkových hálek

V minulém příspěvku jsem psala o šípkách... A znáte šípkové hálky? Viděli jste někdy na šípkovém keři takovou jakoby mechovou kouličku na větývce? Až půjdete na šípky a uvidíte ji, radujte se, že jste našli hálku, která má na posílení imunity ještě větší účinky, než samotné šípky. 

Hálky se na šípkové růži tvoří díky Žlabatce růžové, což je taková malá vosička, která naklade svá vajíčka dovnitř pletiv rostliny a ta pak takto reaguje na přítomnost jejich larev. 

Nebojte se hálku utrhnout, jednak tím rostlině ulevíte, protože ta ji zatěžuje a navíc získáte doslova hotový poklad na posílení imunity.

Hálky mají totiž vynikající léčivé vlastnosti, podporují přirozenou obranyschopnost organismu, čistí močové cesty, léčí opary, též pásové opary, bércové vředy, užívají se při léčbě chřipek, angín, zánětů  mandlí a horečkách. 

Šípkové hálky je možno používat vnitřně i zevně. Obsahují velké množství fenolických látek, které pozitivně ovlivňují oběhový systém a trávicí trakt. Prokázány jsou i protirakovinové účinky.

Používají se nejčastěji ve formě tinktury, ale dají se i sušit a následně z nich udělat nálev, který je možno i posílit zmíněnou tinkturou. 

Jak vyrobit tinkturu?

Hálky nejprve rozkrojte (opatrně, já si na ně vzala keramický nůž a ten to nevydržel a projel mi navíc prstem... tak raději rozstříhejte třeba zahradnickými nůžkami). Uvnitř jsou komůrky s larvičkami, které vydloubejte... Pokud se Vám nepodaří vyndat všechny, nic si  z toho nedělejte, vůbec nevadí, když tam nějaká zůstane, používají se i ty larvičky, ale jde spíše jen o vnitřní Váš pocit...

Opatrně nakrájejte nebo rozstříhejte na malé kousky a napěchujte do sklenice. Zlijte je alkoholem, lépe 60%, ale stačí i 40%, pokud uděláte malé kousíčky. Nechte louhovat tři týdny, každý den protřepávejte, potom přefiltrujte do čisté skleničky. 

Tinktury se užívá 3x denně čajová lžička.

Lze ji kombinovat i s jinými bylinkami, např. s echinaceou.


Tak hurá na šípky a ať svou hálku také objevíte! My se na procházkách vždy předháníme, kdo najde větší... 

♥ ♥ ♥


6 komentářů:

  1. Už mám naloženou a brzy budu slívat, dělám i z hálky dubové, používám na dásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezva! :-) Já už mám slito ... ♥ Tak ať se daří!

      Vymazat
  2. Tak o tomto som nevedela, nepočula, nečítala. Určite raz vyskúšam.

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím muze se sbírat i ted v prosinci? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď už je na hálky pozdě, už budou zahnědlé.... Lěpe koncem léta a na podzim. :-)

      Vymazat