středa 23. září 2020

Šípkový olej

 Šípkový olej

Máme tu podzim... A s ním i období sběru podzimních plodů, jako jsou třeba šípky, hložinky nebo trnky...

Já už na ty letošní šípky také vyrazila a naložila je do oleje... S další várkou se chystám na šípkový sirup, naložím do medu a nasuším jistě i na čaj... 

Zde najdete recept na šípkový sirup nebo šípky v medu

Ale nyní k šípkovému oleji... Ano, šípkový olej se lisuje ze semínek šípků... Ale můžete si ho i vyrobit doma macerováním šípků v oleji. 

Je to takový regenerační zázrak, bohatý hlavně na vitamíny C, A, E a další antioxidanty, takže je skvělý na pleť, zejména zralou, sušší, pomáhá zpevnit pokožku, zabraňuje vzniku vrásek, rozzáří pleť, má prostě omlazující účinky... Také urychluje hojení, jizvy, popáleniny a zjemňuje strie. Hodí se i na lupénku nebo ekzém, nebo třeba i lámavé nehty.

Proč nevyužít tento dar přírody, když šípky rostou téměř u každé louky nebo lesa... ? 


Šípky musí být zralé a spíše pevné, ne moc měkké. Rozhodně ne ty přemrzlé. Omyjte je, osušte... (já ještě odkrájela stopky a bubáky), naplňte do třetiny až poloviny sklenice a zalijte za studena lisovaným olejem. Já použila prvotřídní slunečnicový, můžete použít třeba i mandlový, nebo i kvalitní olivový.

Minimálně měsíc nechte macerovat, každý den protřepejte. Poté slijte a uchovávejte v temnu.

Šípkový olej se dá použít buď samostatně, nebo jej můžete přidat do domácí kosmetiky, pleťových krémů či balzámu na rty.

Hodí se jako regenerační kůra jak po letním slunění, tak po dlouhé zimě.

Využít jej můžete také v péči o vlasy, aby získaly lesk, stačí vmasírovat pár kapek a pak vlasy umýt, nebo si můžete dopřát i olejovou masku na unavené vlasy.

♥ ♥ ♥



Žádné komentáře:

Okomentovat