Bezový dort nebo koláč
Měli jsme rodinnou oslavu narozenin, promoce a dvou svátků, tak jsem chystala dort... Jeden by byl málo pro všechny hosty, proto jsem dělala dorty dva... A to bych nebyla já, abych zase nechtěla vyzkoušet něco nového, tak jsem k oblíbenému nepečenému dortu s ovocem udělala i tenhle bezový...
Musí říct, že to byla dobrá volba, protože dortík byl opravdu moc dobrý, a tak zde posílám dál recept...
Recept na bezový dort:
Na přípravu:
10 květů bezu
250ml smetany na šlehání
Ostříhané květy bezu od stopek jednoduše zalijte smetanou tak, aby byly potopené, nejlépe v zavařovací sklenici, kterou uzavřete víčkem, aby jste mohli protřepávat. Nechte stát dva dny v lednici, občas protřepejte, nebo zamíchejte...
100g másla
1 žloutek
3/4 hrnku polohrubé mouky
1/4 hrnku moučkového cukru
1/2 kypřícího prášku
2 lžíce kakaa
Vše smíchejte, utřete těsto a dejte péct asi na 10 minut na 200 st. do dortové formy vyložené pečícím papírem.
Na náplň:
připravená smetana s květy
250g měkkého tvarohu
2 vejce
šťáva z menšího citronu
2 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
Utřete tvaroh s cukrem, přidejte vejce, citronovou šťávu a nakonec zcezenou smetanu, květy hezky vymačkejte. Nalijte na upečený korpus, troubu stáhněte na 170 st, pod rošt s dortem dejte pekáč nebo kastrůlek s vodou, aby se dort nepřesušil a pečte asi 40 minut. Nechte pak vychladnout v troubě.
Na dokončení:
Bezová marmeláda (nemusí být)
pár bezových kvítků na ozdobu
Já jsem nakonec ještě po vychladnutí potřela trochou bezové marmelády, kterou jsem letos dělala, protože je výtečná...
Recept najdete zde: Bezová marmeláda
A ozdobila jsem bezovými květy...
Stačí jen jemně posypat odstopkovanými kvítky...
♥ ♥ ♥
SCHON alleine der DUFT ist herrlich
OdpovědětVymazatwünsche noch einen schönen ABEND
bis bald die BIRGIT aus TIROL