sobota 19. června 2021

Bezová marmeláda

 Bezové marmelády s citrony a pomeranči

Vůni bezových květů a jejich chuť miluji, rok co rok dělám bezový sirup, perlivou limonádu kvašenou, také bezinkovou limonádu bez cukru, suším květy na čaj... A letos jsem poprvé zkusila bezové  marmelády...

Bezová marmeláda

20 bezových  květů

3 citrony

1 kg želírovacího cukru 

1,5l vody

Do převařené vychladlé vody vložte květy (květy neomývejte, ani z nich neoklepávejte pyl -  tedy pokud nejste alergici) a vymačkejte šťávu z citronů. Pokud máte bio citrony, můžete nastrouhat i žlutou část kůry. Nechte takto potopené macerovat 24h.

Druhý den vše zceďte, vymačkejte šťávu z květů a přidejte želírovací cukr nebo pektin a povařte dle návodu podle použitého želírovacího přípravku. Ještě horké naplňte do předem vypařených  sklenic, zavřete a nechte postavené na víčku vychladnout alespoň 5-10 minut. (Můžete případně i sterilovat.)



Bezová marmeláda s pomeranči

10 bezových  květů

5 velkých  pomerančů

2 citrony

1kg cukru

0,5l vody

želírovací přípravek

kyselina citronová

Květy  zalijte v hrnci horkou vodou se lžičkou kyseliny citronové  a nechte macerovat 24h. (Květy neomývejte, ani z nich neoklepávejte pyl -  tedy pokud nejste alergici...)

Druhý den zceďte, vymačkejte šťávu z květů, přidejte vymačkanou šťávu z citronů, pokud máte bio citrony, můžete nastrouhat i žlutou část kůry a přidejte i vyloupanou dužinu z pomerančů, bez bílých  slupek (nebo vymačkejte jen šťávu). Vše povařte asi půl hodinky, aby se odpařila voda a pak přidejte cukr a želírovací přípravek či  pektin a vařte dle návodu. Můžete přidat ještě dle chuti i trochu kyseliny citronové a ještě horké naplňte do předem vypařených  sklenic, zavřete a nechte postavené na víčku vychladnout alespoň 5-10 minut. (Můžete případně i sterilovat.)


Už se těším, až upeču bezový koláč a trochu té marmeládky do něj použiji...

Zatím ji chodím jen mlsat na lžičku do lednice... Mňam!

Jinak už mám dvě várky bezového sirupu na zimu...


Ten u nás milujeme ze všech sirupů nejvíce! 

♥ ♥ ♥





7 komentářů:

  1. Bezovou marmeládu jsem ještě nedělala. Zkusím ji! Dík za receptík!
    Hezké dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě za to stojí , je to mňamka! :-) Krásné dny! Pavla

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá dobře a určitě tak i chutná.
    Vyzkouším, děkuji za recept. Sirup už také mám. Krásné dny. Liba🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Libčo! :-) Chutná lahodně, stojí za to! .-) Krásné dny! Pavla

      Vymazat
  4. Hmmm, už teď se mi sbíhají sliny:-) bezový sirup dělám už léta i limču, ale marmeládu jsem ještě nezkoušela. Vypadá výborně a ještě lépe musí chutnat:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chutná opravdu lahodně... Už nás už bez pomalu odkvétá, z posledního ještě kvasíme limču.... :-)

      Vymazat