Bezové marmelády s citrony a pomeranči
Vůni bezových květů a jejich chuť miluji, rok co rok dělám bezový sirup, perlivou limonádu kvašenou, také bezinkovou limonádu bez cukru, suším květy na čaj... A letos jsem poprvé zkusila bezové marmelády...
Bezová marmeláda
20 bezových květů
3 citrony
1 kg želírovacího cukru
1,5l vody
Do převařené vychladlé vody vložte květy (květy neomývejte, ani z nich neoklepávejte pyl - tedy pokud nejste alergici) a vymačkejte šťávu z citronů. Pokud máte bio citrony, můžete nastrouhat i žlutou část kůry. Nechte takto potopené macerovat 24h.
Druhý den vše zceďte, vymačkejte šťávu z květů a přidejte želírovací cukr nebo pektin a povařte dle návodu podle použitého želírovacího přípravku. Ještě horké naplňte do předem vypařených sklenic, zavřete a nechte postavené na víčku vychladnout alespoň 5-10 minut. (Můžete případně i sterilovat.)
10 bezových květů
5 velkých pomerančů
2 citrony
1kg cukru
0,5l vody
želírovací přípravek
kyselina citronová
Květy zalijte v hrnci horkou vodou se lžičkou kyseliny citronové a nechte macerovat 24h. (Květy neomývejte, ani z nich neoklepávejte pyl - tedy pokud nejste alergici...)
Druhý den zceďte, vymačkejte šťávu z květů, přidejte vymačkanou šťávu z citronů, pokud máte bio citrony, můžete nastrouhat i žlutou část kůry a přidejte i vyloupanou dužinu z pomerančů, bez bílých slupek (nebo vymačkejte jen šťávu). Vše povařte asi půl hodinky, aby se odpařila voda a pak přidejte cukr a želírovací přípravek či pektin a vařte dle návodu. Můžete přidat ještě dle chuti i trochu kyseliny citronové a ještě horké naplňte do předem vypařených sklenic, zavřete a nechte postavené na víčku vychladnout alespoň 5-10 minut. (Můžete případně i sterilovat.)
Už se těším, až upeču bezový koláč a trochu té marmeládky do něj použiji...
Zatím ji chodím jen mlsat na lžičku do lednice... Mňam!
Jinak už mám dvě várky bezového sirupu na zimu...
♥ ♥ ♥
Bezovou marmeládu jsem ještě nedělala. Zkusím ji! Dík za receptík!
OdpovědětVymazatHezké dny!
Hanka
Určitě za to stojí , je to mňamka! :-) Krásné dny! Pavla
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatVypadá dobře a určitě tak i chutná.
OdpovědětVymazatVyzkouším, děkuji za recept. Sirup už také mám. Krásné dny. Liba🍀
Děkuji, Libčo! :-) Chutná lahodně, stojí za to! .-) Krásné dny! Pavla
VymazatHmmm, už teď se mi sbíhají sliny:-) bezový sirup dělám už léta i limču, ale marmeládu jsem ještě nezkoušela. Vypadá výborně a ještě lépe musí chutnat:-)
OdpovědětVymazatChutná opravdu lahodně... Už nás už bez pomalu odkvétá, z posledního ještě kvasíme limču.... :-)
Vymazat