Domácí vánoční griotka
Možná se Vám zdá brzy psát teď o vánocích, ale jak jsem se již zmínila, naložila jsem letos poprvé višně na griotku... Na vánoční griotku... A kdy jindy než teď, když dozrávají višně...? :-)
Našla jsem receptů spoustu, všude se většinou na kilo višní použije kilo cukru a litr alkoholu, většinou čistého, někdo dává rum a někdo přidává dokonce i červené víno.... Z koření lze použít hřebíček, badyán, skořici, pomerančovou kůru, našla jsem i recept s přidáním dvou zelených vlašských ořechů...
Já jsem zvolila tedy višně, cukr, čistou vodku, skořici a vanilkový lusk.
Višně jsem omyla, nechala oschnout, pak postupně vrstvila do sklenice, prosypávala cukrem, přidala jsem na kousky skořici a vanilkový lusk a nakonec vše zalila čistou vodkou. Sklenici jsem promíchala a chodila jsem promíchávat ještě asi tři dny po sobě, než se cukr úplně rozpustil... A teď již nechávám při pokojové teplotě stát, hezky odpočívat a zrát až do vánoc... :-)
Budu doufat, že nám do vánoc vydrží, protože už teď, kdy jsem olízla z vařečky po promíchávání tu voňavou lahodu se mi sbíhají sliny... Asi ji budu muset raději někam dobře schovat, třeba k vánočním ozdobám! :-)
♥ ♥ ♥
Škoda, že nemám možnost si natrhat višně, také bych naložila :o)).
OdpovědětVymazatHezkou neděli ti Pavlí přeji.
Ála
Já měla letos to štěstí, že jsem si dovezla... Zkouším prvně, ta jsem zvědavá, zda vydrží do vánoc.... :-) Paa, Pavla
VymazatHmmm tak já jdu trhat zase si neodpočinu :) Hezký den Radana
OdpovědětVymazat:-) Tak odměna ale bude sladká, to za to určitě stojí! :-) Ať chutná! P.
VymazatVišně už máme pryč, takže letos tenhle recept nevyzkouším...
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňa (http://werka13.blog.cz)
Stáni, tak třeba napřesrok... :-) Krásný víkend! Pavla
Vymazat