Špaldový rebarborový koláč
Včera jsem pekla tenhle výborný koláč z rebarbory z naší zahrady... Rebarboru mám moc ráda, peču z ní různé koláče, ale také crumble, muffiny nebo dělám džem, když mi zbyde... Recepty najdete též u mne na blogu v dřívějších příspěvcích.
Rebarborové muffiny, které sypu zázvorem mne právě přivedly na tu úžasnou kombinaci rebarbory a zázvoru, kterou jsem využila i v tomto koláči...
Zde tedy recept:
- na těsto
200g špaldové mouky
100g másla
100g třtinového cukru
1 špetka soli
1 vajce
-na ovocnou náplň
500g rebarbory (nebo kombinace rebarbora-maliny, rebarbora-jahody ap.)
cca 3-4cm čerstvý strouhaný zázvor
2 lžíce třtinového cukru
-na tekutou náplň
250g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu či tvarohu ap. (můžete i namíchat)
70g medu
1 lžíce kukuřičného škrobu
3 vejce
Nejprve smíchejte všechny ingredience na těsto a dejte ho odpočinout alespoň na půl hodinky do lednice...
Připravte si rebarboru, omyjte, případně oloupejte a pokrájejte na kousky. Mělo by jí být asi půl kila, ale protože mi všechna nestihla dorůst, doplnila jsem malinami z mrazáku. Postrouhejte zázvorem a smíchejte vše se dvěma lžícemi třtinového cukru.
Vedle si smíchejte tekutou náplň, které by mělo být asi čtvrt kila, já jsem použila zbytky z lednice, smíchala jsem zakysanou smetanu, tvaroh a jogurt. Přidejte vejce, med a lžíci kukuřičného škrobu a promíchejte do hladka šlehací metlou.
Předehřejte troubu na 180 stupňů, vymažte formu na koláč máslem, vysypte moukou a z těsta vyválejte silnější placku. Tu pak rozprostřete do formy tak, aby pokryla i okraje formy a rozprostřete na ni ovoce. Zalijte tekutou náplní a pečte cca 35 minut, než Vám povrch hezky zezlátne.
My jsme si na něm pochutnali včera venku po dešti a moooc nám chutnal!
♥ ♥ ♥
Pavlí, tak to se mi zrovna tvůj recept hodí, brzy již budu moci trochu rebarboru ořezat. Mám z loňska novou, takže není tolik rozrostlá. Ty koláčovou formu vymazáváš a vysypáváš moukou? Mám také podobnou bílou, vlnitou (Mynte) a těsta dávám rovnou :o).
OdpovědětVymazatÁla
Zdravím , Álo! :-) Já už mám rebarboru druhým rokem... Mám ji moc ráda! :-) Já vymazávám formu máslem a vysypávám trochou mouky... Ale pokud jsi zvyklá bez toho, určitě můžeš vynechat... Tak ať chutná! :-) P.
VymazatVypadá to zajímavě, zítra budu mít rebarboru i jahody, vyzkouším. Těch 180 stupňů platí pro běžnou troubu? Nebo pro horkovzdušnou?
OdpovědětVymazatJejda, asi jsem Vám zapomněla včas odepsat, troubu mám horkovzdušnou... Tak snad se Vám koláč povedl? Krásné dny! Pavla
Vymazat