Švestková povidla bez míchání
Domácí švestková povidla miluju! Samotná bych je snědla lžičkou rovnou ze sklenice, ale i v buchtách, na koláčích i jinde je mám ráda!
Dostala jsem od moc hodné paní sousedky celý koš švestek, tak jsem si řekla, že taky jednou vyzkouším povidla uvařit sama.
Hledala
jsem různé recepty... u všech mne odrazovalo nutné "několikahodinové"
míchání a prskání povidel z hrnce... Až jsem narazila na recept
"bezmíchací" :-) Trochu jsem se toho bála, ale nakonec jsem se
rozhodla vyzkoušet. Opravdu to funguje a povidla se vážně povedla!!!
Jedinou prací je tedy švestky umýt a vypeckovat je...
Potom jimi jednoduše naplníte hrnec, zalijete octem, zasypete cukrem a necháte stát do druhého dne. Nemíchá se!
Do druhého dne švestky hezky pustí šťávu. Postavíte hrnec na kamna tak jak je... Nemíchá se! A vaříte na mírném ohni 5 hodin... Tedy povidla se vlastně vaří sama... Doposud nemíchat ani jednou! Pozor - jak se prý zamíchá, tak se připálí!
Po 5 hodinovém mírném bublání pak vezmete tyčový mixér, rozmixujete vše v hrnci, přidáte skořici a rum a nalijete do skleniček. Hotovo! :-)
Na vrch do skleničky můžete ještě zakápnout rumem pro konzervaci a vůni...
Ze zbylých švestek jsem ještě upekla koláč... :-)
Děkuji za švestičky, milá paní sousedko!
♥♥♥
fiha, mňa by to lákalo pomiešať to :), ale recept odkladám.. pre istotu :), ďakujem pa Zuzana
OdpovědětVymazatPavlínko, stejná povidla jsem dělala poprvé vloni a jsou výborná.
OdpovědětVymazatTak ať Ti chutnají.
Hezký podzim.
Jana
Pavli, tak o "bezmíchacích povidlech" slyším poprvé .... moc mě to zaujalo, recept jsem si opsala a příští rok stopro... vyzkouším ....přeji ti krásný první podzimní den ..... Marki
OdpovědětVymazatTeda jakmile seženu švestky, vyzkouším. Už jsem o tomto způsobu četla na jiném blogu a zaujalo mne. A ten koláč - mňam :o)).
OdpovědětVymazatPřeji krásné dny.
Ála
Paaaani slivky na lekvár som už piekla v rúre, ale takto som ešte neskúšala ani o tom nepočula, skúsim. Maš nádherne orazitkovane poháriky s lekvárom, super krasne. Ahooooj.
OdpovědětVymazatJa som tieto povidla robila uz 2 krat. A raz som ich aj pomichala a naozaj sa pripiekli. Mam radsej povidla pecene v rure bez cukru. Tiez sa tam da trochu octu, dakedy nedam ale cukor ani lyzicku.
OdpovědětVymazat