Švestkový koláč s mákem a tvarohem
Na tenhle recept jsem narazila na Instagramu u Aničky. Je to Anetčin recept a protože milujeme chuť švestek s mákem a tvaroh také, tak jsem ho hned musela vyzkoušet. Opravdu je lehký a svěží a navíc je i rychle hotový! Moc nám chutnal, je vážně výborný! Proto si ho sem musím dát, protože bych ho nechtěla zapomenout a později už bych určitě nevěděla, kde jsem ho předtím našla...
Recept:
Základ je drobenka:
100g hladké špaldové mouky
150g jemně mletých vloček (dala jsem jen drcené a bylo to výborné)
50g třtinového cukru
1 žloutek
100g rozpuštěného másla
Vše smícháme prsty a utvoříme drobenku, její větší část upěchujeme na dno dortové formy. Můžeme trochu udusat dnem skleničky. Zbytek drobenky pak přijde navrch.
Maková vrstva:
150g mletého máku
250ml mléka
60g třtinového cukru
1-2 lžíce rumu
Mák povaříme s mlékem a cukrem, necháme zchladnout a přidáme rum. Nalijeme na drobenkový základ.
10-12 švestek
Švestky rozpůlíme, vypeckujeme a poklademe řeznou stranou nahoru. (Já jsem měla švestky z mrazáku a bylo to také v pohodě!)
Tvarohová vrstva:
1 tvaroh 250g
1 řecký jogurt 200g
(já měla dva tvarohy a pohoda!)
1 bílek
1 lžíce solamylu
2 lžíce medu
Vše smícháme v hladký krém a rozprostřeme na švestky.
Navrch rozdrobíme zbylou drobenku a dáme péct na 170 stupňů asi na 45 minut.
♥ ♥ ♥
Vypadá nádherně, určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazatPřeji pohodové dny.
Liba 🌻
Děkuji za pochvalu, krásné podzimní dny! Pavla
VymazatPavli, já miluju všechny dobroty ze špaldové mouky, jen u nás už máme po švestkách, většina putovala do povidel. Krásné zářijové dny přeju.
OdpovědětVymazatNo já mívám švestky v zásobě v mrazáku, povidla mi zbyla ještě z loňska, tak letos jsme je vynechala... Krásné podzimní dny! Pavla
VymazatVyzkoušela jsem a je dokonalý!!!
OdpovědětVymazat