neděle 17. května 2020

Koktejl z plevelů

Ptačinec žabinec


Ptačinec prostřední, neboli žabinec roste téměř všude a je to jeden z plevelů, který se dá sbírat téměř celý rok. 
Chutná jako mladý hrášek a ráda ho používám do salátů, smoothie, nebo třeba na chleba, ale i na zahradě ho jen tak uždibuji a jím.
Je bohatým zdrojem minerálů a vitamínů, čistí krev, organismus a detoxikuje tělo. Povzbuzuje také činnost ledvin a rozpouští  hleny. Proto si z něj dělám koktejly, třeba tento s kopřivou. Stačí ho spolu s vršky kopřiv rozmixovat s vodou a vypít. Takovýto koktejl posiluje krvetvorbu a detoxikuje. Dobré je pít ho takto dva týdny jednou za den. 



 Ptačinec také pomáhá při hubnutí. 
Rovněž výborně rozpouští hleny, stačí jeho čerstvou šťávu odšťavnit, nebo rozmixovat s troškou vody a užívat 3x denně 1 lžičku po dobu jednoho týdne. Lze též přisladit medem.
Ptačinec patří mezi mé oblíbené plevele. Mixuju jej třeba i s bršlicí, někdy přidávám i jablko, nebo banán, prostě si dělám různá smoothie.


Ptačinec je výborný i do salátů, kde je křehoučký a chutný, přidávám ho i do tortill, nebo ho mám ráda jen tak na chleba nebo topinku s lučinou...



Na chléb ráda přidávám i jedlé kvítky sedmikrásek, fialek a dalších... Vždy mě to tak nějak i potěší, rozveselí...


Z čerstvého ptačince lze udělat i čaj, stačí malou hrst zalít půl litrem horké vody a nechat 5 minut.
Lze jej i sušit na zimu, jak na čaj, tak na obklady, působí totiž i na na kožní neduhy, bolavé klouby a svaly.

Já ho mám stejně ale nejraději čerstvý.

♥ ♥ ♥


2 komentáře:

  1. výborný nápad já třeba papám sedmikrásky tedy 7 sedmikrásek každy den...o bršlici jsem taky četla ...zítra si udělám dobré zelené smoutý-děkuji za inspirativní nápad na jarní očistu

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, těší mne, že jste u mne našla inspiraci! :-)

      Smazat