úterý 13. března 2018

Mechový dort

Mechový  dort


V sobotu jsme měli velkou rodinnou oslavu, přítel slavil narozeniny... A tak jsem mu upekla dort. 


Inspirovala jsem se na Instagramu u nick_claudie, kde se mi zalíbil na její fotce dort jakoby pokrytý mechem. Poprosila jsem ji tedy o recept a hned jsem věděla, který dort na oslavu upeču.
Níže Vám s jejím dovolením posílám recept, tedy v jeho původní verzi.
Já jsem si  ho trochu upravila... Vzhledem k tomu, že nás bylo opravdu  hodně, tak jsem upekla navíc dvě korpusové  placky z klasického piškotového těsta, jednu jsem nechala světlou, do  druhé přidala kakao... Aby byl dort prostě větší, vyšší, aby se na všechny hosty dostalo! A taky byl tím pádem i barvenější! :-) 




Ze zbytků mi vyšlo ještě na jednoho menšího "bobana"... :-) Kde už sice nebylo tolik krému, ale těsto bylo tak krásně vláčné, že i ta trocha stačila a nezbyl ani drobeček... :-)


Tedy k receptu...
Nejprve se umixují vejce s cukrem do husté pěny, pomalu se přilije olej, poté obě mouky s práškem do pečiva a nakonec se vmíchá vyždímaný špenát. Peče se na 180 stupňů a po vychladnutí  se seřízne vršek a ten se rozdrobí. Použije se pak navrch na tu mechovou čepici, kam se prostě rukama jemně přimáčkne na krém. 
U původního receptu je krémem ušlehaná smetana s cukrem, která se sype granátovým jablíčkem, či lze nahradit třeba jahodami...
Já jsem udělala krém podle přítelovo maminky, který máme moc rádi. Na ten velký dort jsem v litru mléka uvařila tři pudinky, nechala schladnout, přidala mascarpone a ještě ricottu, protože se mi jedno mascarpone zdálo málo na tu dávku a druhé jsem neměla...


Pak už stačilo jen dort hezky namazat a nazdobit. Tedy to zdobení bylo v tomto případě velmi rychlé, dort jsem nechala "nahatý" a jen jsem navrch tu mechovou čepici posypala granátovým jablíčkem a borůvkami.



Hostům se dort moc líbil a všichni hádali z čeho je... Protože mne znají, že já strkám mech ráda všude... používám ho skoro do všech dekorací... tak mne nejdříve podezřívali, že jsem ho použila i do  dortu.... :-)  Pak ale hádali jako první pistácie, matchu... A většinou na ten špenát ani nepřišli! 


Moc mne potěšilo, že se dort nejen líbil, ale i všem chutnal! Nezbyl z žádného ani kousíček!
♥ ♥ ♥



A to jsem ještě dělala i další dva dorty do skleniček... Tedy klasický dort z piškotů a kysaných smetan s jahodami sypaný bazalkovým cukrem a jablečný s pudinkem a piškotami ( ale ten jsem zapomněla vyfotit). Vzhledem k tomu, že jsem zrovna neměla volnou žádnou dortovou formu, udělala jsem dorty do skleniček, což mi pak ušetřilo i práci s krájením a nandaváním a vlastně ani nemáme tolik malých  talířků... :-)







15 komentářů:

  1. ten je úžasný, jste šikulka :-) někdy zkusím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu! :-) Určitě stojí za vyzkoušení!

      Vymazat
  2. Pavli, ty jo, to musím vyzkoušet .... dort ze špenátu jsem nikdy nejedla, děkuju za recept .... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, jen vyzkoušej, Marki... Na chuti ten špenát není vážně vůbec poznat... Hodí jen tu barvičku! :-)

      Vymazat
  3. Dort vypadá zajímavě a o barvení těsta špenátem jsem ještě neslyšela. Ostatně ty skleničkové moučníky taky.
    Hezký den
    Stáňa (http://werka13.blog.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Stáni! Já to taky neslyšela a zkoušela jsem prvně... :-) Na chuti to není znát, jen ta barvička... :-)

      Vymazat
  4. vypadá nádherně a v receptu ten špenát, to mně úplně dostalo 😁..moc ráda a co nejdříve ho vyzkouším...Děkuji za inspiraci Šárka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, určitě stojí za vyzkoušení a na chuti ten špenát nepoznáte! :-)

      Vymazat
  5. Tak ani já bych neuhádla, že špenát v těstě :o). Vypadá to ovšem báječně, uložím si a třeba někdy vyzkouším. Já tedy nejsem moc "dortová", sice upeču, ale zdobení mi moc nikdy nešlo. Takže tyhle "nahaté" dorty, to je přesně má parketa.
    Pavlo, věřím, že se návštěva jenom oblizovala.
    Měj se moc hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, návštěvě se dort nejen líbil, ale také chutnal, tak mne to potěšilo! :-) Já dorty běžně nepeču vůbec, spíše se snažím mlsat a péct zdravěji.,,. Tohle byla spíše vyjímečná narozeninová událost! :-)

      Vymazat
  6. Skvělé! Vypadá nádherně, jsi šikovná. Díky moc za publikovaný recept, určitě vyzkouším. Měj se hezky, Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuji za pochvalu, dortík měl úspěch, jistě stojí za vyzkoušení! :-) Krásné dny! Pavla

      Vymazat
  7. Vypadá krásně,manžel má zrovna narozeniny,tak mu ho upeču.Nevím jestli se mi povede,tak hezky jako tobě.Jenom nevím jaký špenát maš na mysli?
    /špenátový protlak/, díky za nápad Hanny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, špenátový protlak! :-) Ať se povede dort i oslava! ♥ Pavla

      Vymazat
  8. Co je to za recept,, sklenka oleje??!!!! a mouky!!!! To rovnou můžete napsat vše od oka...!!! Dort máte pěkný ale postrádá to smysl proč ho sdilite s tak debilním receptem.

    OdpovědětVymazat