pátek 25. května 2018

Bezlepkový čokoládový dort

Bezlepkový čokoládový dort


Opravdu výborný dortík bez mouky, který rozhodně musím dát na svůj blog, ať ho můžete také vyzkoušet!



Dělala jsem ho jako další dort na svou narozeninovou oslavu, protože jeden z mých  hostů nesmí lepek. A musím říct, že i všem ostatním moc moc chutnal!


Na recept jsem narazila úplnou náhodou u Veroniky, kterou najdete pod názvem Lenivakucharka.sk .
Veroniko, ještě jednou Ti za tento super receptík děkuji!


Tak tedy na korpus si v jedné misce vyšleháte sníh z bílků a poloviny cukru, v druhé misce vyšleháte žloutky s druhou polovinou cukru a sem postupně přidáváte kakao. Pak smícháte dohromady, sníh vmíchávejte pomalu a zlehka, aby těsto zůstalo hezky nadýchané.
Dejte péct do dortové  formy vyložené pečícím papírem do  předehřáté trouby na 190stupňů  asi 10-15minut. Udělejte test špejlí a pokud se nelepí, vypněte troubu a nechte v ní korpus při pootevřených  dvířkách  vychladnout.


Pusťte se do čokoládového krému... Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu, vmíchejte do ní jeden vidličkou rozmačkaný banán a mascarpone a vyšlehejte do hladkého, nadýchaného krému. Tím pak natřete trochu vychladlý korpus, na něj poklaďte na kolečka pokrájený druhý banán... (Já tedy musela ještě přidat jeden banán navíc, protože jsem měla formu většího průměru... ) a natřete zbylým krémem navrch. Dejte ztuhnout do lednice.



Nakonec si připravte čokoládovou polevu, která nepraská.
Zahřejte v rendlíku šlehačku tak, aby se nevařila, jen aby byla horká. Odstavte, nalámejte do ní na kostičky vysokoprocentní čokoládu a nechce chvilku stát... pak dobře vymíchejte do krásně tmavé čokoládové polevy. Tou hezky od středu polijte ztuhlý dort, můžete kolem dokola poupravit nožem, nebo špachtlí a navrch dozdobit třeba nasekanými pistáciemi. 
Nakonec nechte alespoň hodinku ztuhnout v lednici.



Dort je opravdu lahodný, jak píše Veronika, je čokoládově hříšný a myslím, že bude chutnat i Vám! Nám rozhodně chutnal moc! 
Určitě jsem ho nedělala naposledy! 

♥ ♥ ♥






9 komentářů:

  1. To musím potvrdit.Přestoze nemáme problém s lepkem,dort je opravdu výborný a rádi se na něj necháme pozvat. Nebo ho Pavlo můžeš přivézt😋🎂😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějak mi nechodilo upozorňování na komentáře, tak teď tedy dodatečně doháním poděkování! :-) Těší ne, že dort chutná! A kam že bude dovážka? :-))) Pavla

      Vymazat
  2. Receptík, teda torta vyzerá výborne, rada vyskúšam, pečiem veľa bezlepkových, ale na túto tortu som ešte nikde nenarazila...
    Pekný víkend,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aďko, já věřím, že bude chutnat... Nám tedy všem chutná moc! Krásné letní dny! Pavla

      Vymazat
  3. Vypadá skvěle
    Stáňa (http://werka13.blog.cz)

    OdpovědětVymazat
  4. Teď jsem si recept vytiskla, bude se mi moc hodit na oslavy narozenin :o)), vypadá báječně.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, nám všem chutná opravdu moc, tak si tu dobrotu hezky užijte! A oslavu také! :-) P.

      Vymazat
  5. Musím přiznat, tento dortík je opravdu moc dobrý. Určitě jsem ho dnes nedělala naposled. Díky.

    OdpovědětVymazat