neděle 8. dubna 2018

Fialkový cukr

Fialkový cukr


Tak už se opět hlásí fialková sezóna, čas na procházku za tou  malou kouzelnou léčivkou ... :-)



Fialky jsou pastvou pro oči, když někde rozkvetou, udělají radost i jako malý svazeček ve vázičce, ale můžeme si  na nich  jistě také pochutnat. 



Já jsem vyzkoušela fialkový cukr. 
Jak na něj? Prostě a jednoduše... Natrháte fialky, hezky jim otrháte fialové okvětní lístky od zelených kalíšků, které jsou jinak hořké... A v mlýnku na kávu nebo mixéru pak umixujete s krystalovým cukrem. Necháte pořádně proschnout, rozmělníte a nasypete do uzavíratelné nádoby.
Zní to velmi jednoduše, ale věřte, že otrhávání maličkých lístečků nějakou tu chvíli a trpělivost opravdu vyžaduje.



Já jsem použila poměr zhruba 1:1, tedy na hrst fialkových  
lístků hrst cukru... 



Fialkový cukr se pak dá použít při pečení, třeba ho přidat do  máslových sušenek, makronek, nebo jím vylepšit cheesecake ap.
Já už jsem ho v máslových  sušenkách vyzkoušela... Ale o tom zase příště.... :-)



Z cukrové polevy, kterou jsem dělala z bílků a fialkového cukru právě na sušenky mi trochu zbylo... A tak jsem z ní udělala malé fialové bonbónky, kterými třeba někdy příště nějakou dobrotu  ozdobím! 



A protože to opravdu není jen tak otrhat tu spoustu okvětních  lístečků z kalíšků fialek, tak jsem jich pár i nasušila do čaje proti kašli,  pomáhá totiž  při odkašlávání, uvolňuje hleny. 

♥ ♥ ♥








4 komentáře:

  1. Tak tohle je opravdu luxusní záležitost! vyzkouším!krásné ilustrační fotografie, prostě jsem se pokochala a hned mám lepší náladu, děkuji! Elli

    OdpovědětVymazat
  2. Elli, to mne tedy moc potěšilo, že na Vás můj příspěvek tak hezky zapůsobil na dobrou náladu! :-) Já jsem právě vyzkoušela i cukrové fialky jako jedlé ozdůbky... Právě schnou.... :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc se mi líbí tento příspěvekvůbec by mě to nenapadlo ,právě jsem zkusila udělat fialkový olejíče a vyskouším i cukr dle Tvého receptu. Děkuji.A přeji krásné jarní dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Také přeji krásné jarní dny, fialkový olejíček mám také naložený... i fialky v medu... A od kamarádky jsme dostala ještě fialkový sirup! :-)

      Vymazat