pondělí 24. června 2019

Svatojánský třezalkový olej

Třezalkový olej


Třezalka je královna svatojánských bylinek, sbíraná na Svatého Jána má nejsilnější, ba dokonce kouzelnou moc, jak se traduje o svatojánských bylinkách. Teď je tedy v plném květu a je pro ni nejpříznivější období na její sběr. 


Třezalku suším a hlavně nakládám do oleje na svatojánský olej, neboli třezalkový olej. Olej z třezalky tečkované má prokrvující, čistící, hojící, antiseptické, protizánětlivé, uklidňující a antidepresivní účinky. 
Je to výborný olej nejen k masážím proti svalovým bolestem, léčí popáleniny a zranění, výborný je jako olej po opalování, využít ho můžete v podstatě od hlavy až k patě, na suchou či ekzematickou pokožku i jako účinnou masku na vlasy, užívat lze i vnitřně. 
Je to přírodní antioxidant, má povzbuzující účinky při depresích a nervových potížích, uvolňuje svalové blokády, je vhodný také při ošetření naraženin a pohmožděnin, při migrénách jím můžete potírat spánky, přidávat do koupele na uvolnění...
Využití je určitě široké, tak by Vám doma neměl chybět! 
Vyrobit si ho můžete jednoduše doma! 


Třezalkové květy by měly být sbírány za slunečného dne, nejlépe před poledním sluncem, kdy mají nejsilnější účinek. Květy naplňte sklenici, zalijte za studena lisovaným olivovým nebo slunečnicovým olejem (já používám bio panenský olivový) a sklenici přikryjte třeba kouskem papírového ubrousku, nebo kouskem plátýnka. Nechte stát takto na slunci týden, po sedmém dni pevně uzavřete sklenici s olejem a protřepejte. Na slunci nechte stát dalších 5 týdnů a průběžně protřepávejte. Olej se zbarví do tmavě rudé barvy a pak ho můžete přecedit a přelít do tmavých lahví. Takto je připraven k použití.


Po sběru bylinek vždy nezapomeňte poděkovat přírodě za její dary, ať Vám bylinky dobře poslouží k Vašemu zdraví! 

♥ ♥ ♥
Ještě raději doplním, že třezalka působí fotosenzitivně, může tedy některým citlivějším vyvolat reakci na sluníčku... Užívat tedy nedoporučuji před odchodem na sluníčko, může způsobit červené fleky, až popálení pokožky. A též může oslabit vstřebávání některých léků, zejména terapeutický účinek některých antidepresiv, také antikoncepce, barbiturátů, imunosupresiv, statinů, antimykotik, antihistaminik... Užíváte-li nějaké léky, raději konzultujte užívání třezalky se svým lékařem.



14 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  2. Pavli,ty jsi jako taková ta pohodová šikovná babička,co umí péct,vařit,šít,háčkovat,sbírá bylinky.....Prostě moc šikovná ženská a ještě k tomu ,,mladá".To je dneska vzácnost,aby jedna žena uměla tolik věcí.
    Nikoho takového ve svém okolí neznám.A proto se ráda vracím na tvé stránky.
    Užívej si krásné léto,Štěpánka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Štěpánko! Velmi mne Tvá přízeň těší! :-)

      Vymazat
  3. Děkuji, Štěpánko! Mně totiž všechno moc baví.. A vlastně ani nevím, co dřív... S tím mládím už to není tedy takové, ale babička ještě nejsem, to ne... :-) Moc mne těší, že se Ti u mne na stránkách líbí! Děkuji a přeji též krásné léto! Pavla

    OdpovědětVymazat
  4. Tenhle olej používám už 45 let. Je nejlepší. Jednou mi to poradila známá na opruzeniny u prvního miminka. Od té doby děláte každý rok.♥️

    OdpovědětVymazat
  5. Prosím, květy do sklenice volně nebo napěchovat? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trochu narušit je lepší, třeba nažďuchat druhým koncem vařečky... jinak volně, po zalití se protřepává... :-)

      Vymazat
  6. Bezvadná rada, určitě vyzkouším. Jsem prababička a stále se učím novým věcem. Moc děkuji a přeji hodně zdraví. Ludmila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, milá Ludmilo, těší mne a ať se daří! :-)

      Vymazat
  7. Ano, je vážně výborný a právě i na ty opruzeninky! :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Hezký večer, není třezalek víc druhů ? A kterou mohu použít ? Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den! U nás se vyskytuje asi 8 druhů třezalek... Zde je k použití nejrozšířenější Třezalka tečkovaná! :-)

      Vymazat