úterý 12. května 2020

Šeříkový olej

Šeříkový olej


Že je šeřík nejen krásný a voňavý, ale také jedlý, to už jste se jistě dočetli, třeba jste i vyzkoušeli šeříkový čaj z mého příspěvku před dvěma lety, nebo si udělali šeříkový cukr
A co takhle blahodárný šeříkový olej?


Šeřík má totiž protizánětlivé, antimikrobiální a antibakteriální účinky, odstraňuje také bolest kloubů a svalů, pomáhá při bolestech hlavy a migréně, zmírňuje napětí a má blahodárné účinky na pleť, jednak pomáhá s kožními potížemi, ale i zpomaluje předčasné stárnutí  pleti.


K výrobě šeříkového oleje otrhejte jednotlivá kvítka od stopek, nechte alespoň den nebo dva zavadnout, protože květy obsahují hodně vody a olej by mohl být náchylný ke kažení, nebo by Vám mohl zbytečně zřídnout. 
Připravte si kvalitní rostlinný, za studena lisovaný olej, lepší je nějaký bez aroma, například slunečnicový, jojobový, mandlový...


Já jsem zvolila výborný slunečnicový od mého kamaráda, který si  zakládá na výběru semen a lisuje vynikající oleje za studena. Vůbec se to s těmi kupovanými nedá srovnat! 
Pokud by jste chtěli nějaký olej objednat, mohu doporučit... Pošlu info, zasílá i poštou :-)

Otrhané zavadlé květy pak naplňte do sklenice, zalijte olejem tak, aby byly všechny květy potopené, jinak by Vám mohl začít olej plesnivět. Někdo staví na sluníčko, jiný olej zahřívá, já nedělám ani jedno, protože se tím znehodnotí prospěšné látky samotného oleje, tak nechávám stát jen tak a každý den protřepávám. Nechávám macerovat tak 3-4 týdny, po té zcedím a přeliji do tmavé lahvičky. Pokud necháte olej macerovat jen takto s jednou várkou květů, prospěšné látky olej získá, ale intenzivní šeříkovou vůni nečekejte. Chcete-li mít olej i voňavý, tak je nutné květy v oleji několikrát vyměnit za nové, aby získala vůně na intenzitě. Já to dělám tak po týdnu, nebo vyblednutí květů v oleji, kdy zcedím a přidávám novou várku zavadlých květů. 


Olejem pak můžete masírovat spánky při bolesti hlavy a migréně, použít ho k masírování bolavých kloubů a svalů, k léčbě různých vyrážek, odřenin, spálení sluncem, akné, ale také k inhalaci  při nachlazení, bolesti v krku, bronchitidě. Šeříkový olej také zmírňuje stres a napětí. 

♥ ♥ ♥

15 komentářů:

  1. Vypadá to skvěle-zkusím!!!!Díky.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, jak dlouho trvá zavadnutí?

    OdpovědětVymazat
  3. Pavlo, děkuji za rady a mohu poprosit o kontakt na olej? Děkuji, Radka

    OdpovědětVymazat
  4. Moc děkuji za super recept na serikovy olej,já ho zkoušela dělat loni,ale už díky Vám rozumím,proč se nepovedl jak jsem očekávala...též prosím o kontakt na přítele s oleji,moc ráda vyzkouším a ještě jednou dekuji.Sophie Dragon

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, šeříkový olej jsem před rokem vyráběla poprvé a používám ho každý den jako pleťový olej, je skvělý! Taky prosím o kontakt na kamaráda s oleji, díky moc! 🌞🌞🌞

    OdpovědětVymazat
  6. Chtěla bych adresu na výrobce kvalitního slunečnicového oleje. Dále mám smělou prosbu - připravuji knihu o jedlých květech. Jde možné se s Vámi domluvit na poskytnutí některé z fotografií šeříkového oleje?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den! Ano, kontakt na oleje: Pan Ladislav Pavlat olejepavlat@gmail.com
      A fotografii Vám jistě ráda poskytnu, písněte mi na mail pastu@centrum.cz, která se Vám líbí a pošlu Vám ji ve větším rozlišení! :-)

      Vymazat
  7. Dobrý den. Máme na zahradě dva druhy šeříků. Jeden má tmavě fialové květy (konec květenství je kudrnaty),prý je to ten pravý a pak planý a ten má květy světle fialové (jednoduché kvítky, tvaru trubicek). Jsou oba léčivé? Je to jedno z jakého olej udělám? Děkuji Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych řekla, že můžete použít oba... ten jednoduchý určitě... nevím, zda ten druhý s plným květenstvím není nějaký okrasný, já bych volila spíše ten klasický raději :-)

      Vymazat