Kvašené limonády
Dříve jsem dělávala kvašenou limču jen bezinkovou... Ale teď je dělám ze všeho možného ovoce a bylinek, co mi přijde zrovna pod ruku, co zrovna dozrává na zahradě...
Stačí hrst nebo dvě ovoce na velikou sklenici, ale hlavně musí být čisté, bez chemie, čerstvé a nezávadné, aby limonáda nesplesnivěla!
Baví mě pak každá nová chuť i barvička...
A jak na to?
Připravíte si čistou, vymytou, lépe horkou vodou vypařenou velkou sklenici... Musí být čistá, aby limča pak nechytla zbytečně nějakou plíseň, nebo se nezkazila, kvasinky jsou citlivé! Svaříte vodu, ve které rozpustíte cukr. Já dávám na litr vody přibližně 100g cukru. Vůbec se nebojte množství cukru, kvasinky ho potom sbaští! Přelijte do sklenice a nechte schladnout. Případně můžete cukr nahradit medem, nebo třeba místo cukru použít rozinky, datle, fíky, či sušené švestky, které jsou plné cukru a nakrmí kvasinky... Mám vyzkoušeno, funguje to! Pak přidejte ovoce nebo bylinky, či oboje... A k nim na plátky nakrájený citron. Pokud nemáte domácí, chemicky neošetřený, tak ho raději oloupejte! Já ho navíc vždy zbavím pecek, aby to nehořklo... Pokud nemáte citron, můžete použít třeba i trochu kyseliny citrónové, ale můžete i vynechat.
Takto lze nechat kvasit přirozeně, ale budete na limonádu čekat mnohem déle. Já si proto pomáhám buď trochou kvásku, stačí menší půlka čajové lžičky... nebo kousíčkem droždí, či půl lžičky sušeného droždí, nebo kvásku na tu velkou sklenici. Já mám třílitrovou a pětilitrovou, tyto dvě mám stále k ruce na fermentované limonády. Vše dobře promíchejte zase čistou vařečkou, nebo naběračkou, opět raději přelijte horkou vodou, aby se tam nedostalo nic, čím by se mohla limonáda zkazit. Takto přikryjte plátýnkem opatřeným gumičkou, aby obsah chránilo od prachu a nečistot a nechte stát na teplém místě... Pokud chcete použít víčko, tak jej ale neutahujte, aby obsah později neexplodoval!
Limonáda začne pomalu kvasit, začnou se tvořit bublinky a můžete i slyšet, jak lehce bublá... Klidně ji v průběhu dní ochutnejte, jak se Vám bude pozdávat... Vždy ale ponořte jen dobře omytou lžíci, lépe vyvařenou! Limonádu pravidelně denně míchejte, aby ovoce, které vystoupá vzhůru bylo opět potopené a mohlo pracovat...
Po 5-7 dnech pak můžete přecedit a slít do lahví. Kdy bude limonáda hotová záleží samozřejmě na teplotě... a na tom, kdy už Vám začne chutnat... Čím dříve ji slijete, tím sladší bude... čím déle ji necháte, kvasinky vyžerou cukr a bude se více podobat vínu a bude v ní stoupat obsah alkoholu... Toho se ale nelekejte, za tak krátkou dobu ho tam bude jen velmi malinko... Limonádu v lahvích pak dejte do lednice.
Jinak se nemusíte bát, že bude limonáda chutnat po droždí nebo kvásku... Stačí opravdu malinké množství a na chuti to nepoznáte...
U nás vždycky vedla bezinková, asi že je vždy první, na kterou se těšíme... K bezinkám jsem zprvu přidávala jen citron, postupně pak třeba plátky růže svraskalé, nebo jahody...
Že bych to zkusila ? Vypadá to lákavě.
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
Dobrý den, ráda vyzkouším. Jen raději prosím, jsem úplný amatér. Jak velký kousek droždí ev kvasinky kupujete kde? Moc děkuji. Hezký den. Plíhalová
OdpovědětVymazatTéda...všechny vypadají parádně, už roky se na ně chystám a mám i nějaké recepty, ale teď mám o důvod víc je zkusit. Moc děkuju za inspiraci.
OdpovědětVymazatJá neodolala a první várku podle Pavlínky máme vypitou :-)) ..ostružinová - skvělá volba!!! Iva
OdpovědětVymazatMáte krásny blog plný úžasných príspevkov. Tieto limonády som skúsila s černicami a potom slivkami. Jednu limonádu cedím a druhú zakladám, lebo sú perfektné. Budúci rok začnem hneď na jar :-) Ďakujem za návod a za všetky krásne inšpirácie. Lenka
OdpovědětVymazatDobrý den, je možné použít i třeba mražené ovoce? Děkuji
OdpovědětVymazat