sobota 27. října 2018

Mast z rýmovníku

Rýmovníková mast


Jak jsem slibovala, po rýmovníkovém sirupu jsem se pustila i do rýmovníkové masti. 
Zrovna se to hodilo, protože syn měl rýmu a pod nosem od smrkání měl úplně rozedřeno... 


Zde je tedy recept: 


Tuk nejprve rozehřejte, přidejte čerstvé listy rýmovníku, teplotu  stáhněte na nejnižší stupeň a asi 2 hodiny udržujte stálou teplotu. Občas promíchejte a nechte bylinku louhovat.
Pak nechte vychladnout a uložte na 24hodin do lednice. Druhý den postup zopakujte, nechte zchladnout a ještě vlažné přeceďte do uzavíratelných skleniček. Skladujte v chladu.

 


Synovi jsem hned mast namazala pod nos při rýmě a musím říct, že do druhého dne se mu to pod nosem hezky zahojilo! 
Mast můžete použít i na různá jiná kožní zranění, lehké popáleniny či vysušenou kůži. 
Mast je vhodná k promazání hrudníku při potížích s průduškami, nebo k masáži chodidel při nachlazení. 



Rýmovník pěstuji v květináčích za oknem, skvěle se mu daří, hezky se množí, tak máme stálou zásobu jak na čaj, tak na sirup, či mast, nebo jen tak na "čichání" při rýmě... :-)


Nevím, zda je rýmovníků vícero, já mám jeden, i když to vypadá, že mám více druhů... Tento s kulatějšími lístky jsem měla jen doma na parapetu okna...


A tento se špičatějšími lístky jsem měla přes léto venku... Ale je to stále jeden a ten samý, i tyto jsem rozmnožila z původní darované rostlinky s těmi kulatými lístky...
Rýmovník nesnese zimu, takže na zimu ho musíte přenést domů, venku nepřezimuje! 
Velmi dobře se množí jak ve vodě, tak v hlíně... Dokonce i jen tak ve vodě krásně roste! :-)


Rýmovník prý též čistí vzduch v místnosti, kde ho pěstujete a jeho přítomnost zvyšuje imunitu... Navíc též odpuzuje hmyz, mouchy i komáry! :-)
♥ ♥ ♥


32 komentářů:

  1. Rýmovník si chci domů pořídit - asi odloupnu od sousedky, která ho pěstuje na chodbě před bytem. Takže letos to na mast nebude, možná napřesrok...
    Hezký sváteční víkend
    Stáňa (hhtp://werka13.blog.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prima... On roste celkem rychle.... :-) krásný sváteční víkend i Vám! Pavla

      Vymazat
    2. Já myslím kdaž ho dáte přes léto ven nebo na papapet,tak tu mast ještě letos stihnete.:):)

      Vymazat
  2. Hezký večer,
    děkuji za tento příspěvek. Rýmovník mám už druhý exemplář. Poprvé jsem ho umořila. Po přečtení článku jsem ten co mám nyní honem přenesla z tmavé chodby do pokoje k oknu. Snad se vzchopí. Děkuji za milý a inspirativní blog. VeronikA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, já moc děkuji! :-) Těší mne, že u mne nalézáte inspiraci! Popravdě jsem si myslela, že rýmovník ani nejde zahubit, jak hojně roste... Ale syn ho ve svém pokojíčku též skoro zahubil a právě tím, jak neměl světlo... Krásný večer! Pavla

      Vymazat
    2. Dobrý veçer, já mám též rýmovník nékolik let ale mast jsem ješté nedĕlala. Tak to udĕlám. Díky za recept.

      Vymazat
  3. Dobrý den,i já moc děkuji za inspirativní recept. Určitě zkusím. Rýmovník jsem dostala od mamky ,mám už druhým rokem a moc jsem si ho oblíbila. Je velmi nenáročnáý na pěstování,roste rychle a dost často ho množím a předávám svým známým.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den! Tak to mne moc těší, že jste u mne našla inspiraci! :-) Též mám rýmovník moc ráda a také stále vesele množím a předávám dál.... :-)

      Vymazat
  4. Před pár dny jsem dostala rýmovník od sestry, tak se mi Pavlo tvůj návod na mastičkou hodí, jen musí více narůst, počkám si.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, on roste celkem rychle.. Tak snad se brzy dočkáš, nebo si alespoň prozatím udělej lahodný čaj! :-)

      Vymazat
  5. Pavli, já mám i rýmovník eukalyptový, voní po eukalyptu a má droboučké lístečky. a s tou mastí, určitě bude fajn, jen se bude v teple rozpouštět, tak přidám určitě trošku včelího vosku na zpevnění. děkuji moc za inspiraci. Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé... Tak přeci je více druhů! :-) O tom eukalyptovém jsem ještě neslyšela... A přidání včelího vosku bude asi fajn právě k tomu zpevnění. My jinak uchováváme v lednici..

      Vymazat
    2. jo jo, Pavli, kdyby to šlo, kousek bych ti poslala, zrovna tu mám větvičku na zakořenění.

      Vymazat
    3. Jééé.. Ty jsi tak hodná! :-) Ale nevím, zda by to přežilo poštu?

      Vymazat
    4. já myslím, že ano. tak kdybys nesehnala, dej vědět, ještě zatím nemám kořínky

      Vymazat
    5. .-) :-) :-) Moc děkuji, Majko!

      Vymazat
  6. Pavlínko, děkuji za recept na mast.Rýmovníky pěstují už dlouho a mám v každé místnosti.Máš pravdu, množí se rychle a jsou nenáročné, ale potřebují světlo.Martina


    OdpovědětVymazat
  7. Mohu na mast použít i vazelínu koupenou v lékárně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohu na mast použít vzteklinu koupenou v lékárně?děkuji. Vainertova

      Vymazat
    2. Určitě můžete použít i masťový základ z lékárny... :-)

      Vymazat
    3. Také ze své velké letošní úrody půjdu vyrobit mazání. Jinak rýmovníka používám pomalu do všeho. A to spůsobem vlouhovacím vajíčku vyvařím s rýží i těstovinamy a třeba s mátou a hřebíčkem a feferonkou. a v Jilemnici v Kruhu u Krakonoše mívají také dva druhy.Zalévám jen málo spíš rosím rozprašovačem. a víborně ses ním v místnosti spí. A věřím že je to prevence proti Covídkovi. Hodně zdravípřeje Míra..

      Vymazat
    4. Já myslím, že pokud rýmovník vaříte, ztrácí tak účinky, což je škoda... Hodně zdraví! Pavla

      Vymazat
  8. Ja si rymovnik zalejem olivovym olejomalby ,a pouzivam ho na vyterynosa pri ryme.Hodne pomáhá

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den. Mám možná trochu blbý dotaz, ale mast jsem dělala poprvé? Jak Vám voní? Mě přijde, že skoro vůbec, nebo jsem čekala větší vuni😄. Louhovala jsem rýmovník v kosmetické vazelíně. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den! Nám mastička voní, ale ne tak intenzivně, jako čerstvý lístek rýmovníku, to ne... Dělala jsem do sádla a kokosového oleje, s vazelínou zkušenosti nemám. Hezký den! Pavla

      Vymazat
  10. Zdravím :) Akorát jsem mast stáhla z plotny. Dělala jsem poprvé z bambuckého másla. Akorát mi přijde, že ten rýmovník (i přesto že jsem to měla na nízkou teplotu) je v tom másle dost osmažený a křupavý :D Máte to tak i v tom sádle po dvou hodinách? Nebo jsem přešvihla teplotu když jsem do toho lístky vkládala? Díky za Vaši odpověd :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den! tak to jste nejspíše opravdu přehnala s teplotou! bambucké máslo se roztaví při teplotě cca 36-38stupňů, na vyšší teplotu pak znehodnotíte... To je škoda... Hezký den! Pavla

      Vymazat
  11. Tak jdu vyzkoušet rýmovníkovou mast.Recept se mi moc líbí,tak jsem zvědavá ,zda se mi zadaří

    OdpovědětVymazat
  12. Výborné recepty na využití rýmovníku, děkuji :-) Mám rostlinu v ložnici asi 1/2 m pod oknem na jih, velmi se daří, nestačím zaštipovat a odebírat řízky, pilně množím ve vodě i v zemině pro pokojovky. Stačí lehce zavadit o listy a krásně zavoní. Vůně mi připomíná mastičku, kterou nám babi mazala pod nos při rýmách. Vyrobím si tu "vaši", hodí se.

    OdpovědětVymazat