úterý 19. října 2021

Tinktura z lichořeřišnice

 Tinktura z lichořeřišnice


Lichořeřišnici mnozí  pěstují jako okrasnou rostlinu pro její zářivé  žluté a oranžové květy, ale tato bylina vyniká především svými léčivými vlastnostmi. Je to vlastně takové přírodní antibiotikum, má zároveň antivirové i antibakteriální účinky. Bojuje i proti infekcím, především streptokokům a stafylokokům. 
Konzumovat ji lze v podstatě celou za syrova, jak listy, květy, tak i zelená semena, má intenzivní, kořeněnou, až štiplavou chuť.


Pokud si chcete uchovat její léčivé účinky po celý rok, vyrobte si z lichořeřišnice tinkturu, kterou můžete posílit svou imunitu.  Je výborná zároveň v boji se zánětem močového měchýře a močových cest, při nachlazení, ztrátě hlasu, při rýmě, bolesti v krku, při chřipce, zánětu průdušek, astmatu, při menstruačních bolestech, reguluje také menstruační cyklus, léčí bolesti a záněty uší, vhodná je i k posílení a růstu vlasů, ošetření ran...


Nejsilnější je tinktura ze semen, ale můžete ji udělat i jen z listů a květů, případně i stonků... nebo nakombinovat i se semeny.



Semena je nutné buď pokrájet keramickým nožem, zrovna tak listy i květy... Nebo já je rovnou ve sklenici podrtím druhým koncem vařečky. Pak zalijte 40-60% alkoholem, sklenici zavřete a nechte stát 3 týdny při pokojové  teplotě, nikoliv na sluníčku. Denně protřepejte, aby se do alkoholu uvolnilo co nejvíce obsahových léčivých látek. Po té zceďte do čisté sklenice.



Během nachlazení, při dýchacích potížích či chřipce se doporučuje užívat první dva dny každé dvě hodiny jednu čajovou lžičku, tedy 6-7x denně, další dny 3-4x denně. Užívat lze i 3x týdně jako prevenci.

Ženám při potížích s menstruací se doporučuje 30kapek 3xdenně po dobu 7 dní před očekávanou menstruací.

K podpoře růstu vlasů, proti jejich vypadávání a lupům se doporučuje aplikovat nejen zevně (tinktura se nanáší na pokožku vatou a poklepem se vtírá do pokožky), tak i vnitřně, 25 kapek 3xdenně.

Při urologických  potížích, akutních, či chronických zánětech  močových cest, močového měchýře, vaječníků a prostaty se doporučuje začít častějším užíváním stejně jako při nachlazení... První účinek nastupuje již po 2 hodinách, vrcholu dosahuje asi za 8 hodin, ale za 16hodin už odeznívá, tak by se měla užívat minimálně 2-3xdenně. 

Tinktura se dá použít také k potírání ran pro lepší hojení a léčbě oparu. Její využití  je opravdu širokospektré.


 A já jdu naložit ještě jednu jen ze semen...
Hezký den Vám všem!

♥ ♥ ♥






2 komentáře:

  1. Dobrý den, jak dlouho vydrží hotová tinktura? A jak ji uchovávat? Děkuji. Jana Frenáková

    OdpovědětVymazat
  2. Tinktura vydrží roky, uchovávám ve tmavé lahvičce ve skříni.

    OdpovědětVymazat