úterý 1. října 2019

Bramboračka zahuštěná cuketou

Hustá bramboračka bez jíšky



K houbařské sezóně prostě patří bramboračka, souhlasíte?
A máte také rádi bramboračku hezky hustou? My ano!
Dříve jsem ji dělala s jíškou klasicky z másla a mouky... 
Ale dá se to i bez mouky a navíc s větší porcí zeleniny!
Kdo už odhalil v názvu, ano, dá se zahustit cuketou! 



A jak na to? 
Na másle nechte lehce zpěnit nadrobno pokrájenou cibuli, přidejte na kousky nakrájenou cuketu (střední velikost dávám celou) a orestujte. Pak zalijte 1,5l vývaru (zeleninový, či kuřecí, to je fuk) a vařte do změknutí. Po té rozmixujte hezky tyčovým mixérem a základ polévky je hotov. Nyní přidejte pokrájenou zeleninu. Dávám asi 5 bramor, 2-3 mrkve, 1 petržel a kus celeru. K tomu pokrájené čerstvé houbičky (nemáte-li, nebo vaříte mimo sezónu, dejte sušené). Přidejte asi 3 bobkové listy, 3-5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře, prolisované dva stroužky česneku, drcený kmín a osolte. Jakmile je zelenina měkká, přidávám ještě čerstvou majoránku a tymián ze zahrady, to je pak vůně, že se olizují i u sousedů! :-)
Jinak můžete dát bylinky samozřejmě i sušené a chvilku ještě povařit. Je-li třeba, dosolte dle chuti.


A pak už si můžete náááramně pochutnat!
 ♥ ♥ ♥




2 komentáře: